I 2019 fikk vi gjeldsregisteret og det har vært gjeldende siden 1. juli i fjor. Hensikten er å gjøre det hardere for de av oss her i landet som har mye gjeld, i å få nye lån i den hensikten i å betjene den gamle og vanskelige gjelden. Meningen er at vi skal på denne måten unngå å havne i den uendelige gjeldsspiralen som drukner altfor mange av oss og gjør oss til gjeldsslaver.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viste i slutten av august at samlet gjeld som norske husholdninger skylder var på hele 3570 milliarder. Når man leser det sånn så virker det som noe som ikke angår en selv, men man må tenke på at husholdninger er familier og enkelt personer.

Det er deg og meg som skylder banker og kreditorer store summer. Mange har kontroll over økonomien sin, men for uendelig mange andre så har gjelden vokst fra en liten snøball til en gigantisk snøball som bare fortsetter å rulle og vokse ut av kontroll. Mange sitter og lurer på hvordan det nå skal bli mulig å få refinansiertgjelden med betalingsanmerkninger med det nye gjeldsregisteret.

Gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret er opprettet som en forebyggende mekanisme som skal bidra til at færre privatpersoner skal slippe å få gjeldsproblemer.

Gjeldsregisteret

Tanken er bankene og de som gir kreditt, kredittkort og smålån skal bruke registeret til å sjekke opp de som søker for å kunne se hva de har fra før av. Da skal de som innvilger søknadene kunne ta beslutninger basert på hva søkeren har fra før av og vurdere søknaden ut ifra om det er gunstig å innvilge eller ikke.

Man tenker også at når man går inn og får opp all gjelden man har og ser hele oversikten, så skal dette virke avskrekkende og få oss til å revurdere å søke om nye lån. Generell informasjon om gjeldsregisteret som er greit å vite:

  • Gjelden blir slettet fra gjeldsregisteret når den er betalt og man har avsluttet kredittkort og lignende med kredittramme. Som med et forbrukslån så skal det betales i fulle og lånet avvikles, da slettes det etter at gjeldsregisteret mottar oppdatert informasjon.
  • Privatpersoner kan logge seg inn med Bank ID og på den måten sjekke alt som er registrert på en selv.
  • Andre som har tilgang til informasjonen som omhandler en selv er banker og finansieringsinstitusjoner og andre som for eksempel Statens pensjonskasse, Husbanken, Statistisk sentralbyrå.
  • Det er kun usikret gjeld som føres opp i registeret.
  • Sikrede lån føres ikke opp i gjeldsregisteret. Dette er hovedsakelig bolig- og billån.
  • Det koster ingenting å logge seg inn. Det er gratis for privatpersoner i tillegg til at det er gratis for norske myndigheter.

En tung bør å bære

Gjeld som er ute av kontroll er en ekstrem tung byrde for de som lever i et slikt gjeldsmareritt. Det ødelegger forhold og ekteskap, og således kan man si at hele familien blir skadelidende. Mange slutter å åpne brevene som kommer i postkassen og legger de vekk uåpnet. Regninger og purringer gjemmes vekk i håp om at man klarer å glemme hvor vanskelig situasjonen man er i er. Man slutter også å svare når noen ringer fra et nummer man ikke gjenkjenner.

Gjeld

Hva er vitsen i å snakke med noen som tilbyr en avbetalingsordning når man allerede har flere slike avbetalinger enn man klarer å betale? Hver lille regning man klarer å betale eller avtaler man klarer å overholde blir som å kaste kronestykker ut i havet. Gjelden vokser seg større mens man betaler det lille man kan avse i måneden. Man skal jo samtidig leve og ta seg av familie og forpliktelser.

Depresjon, angst og fortvilelse er bare noe av det personer sliter med på grunn av gjelden som vokser og truer med å ødelegge alt som er av trygghet for en selv og familien. Har man ikke vært i en slik situasjon selv så er det nesten umulig å sette seg inn i den maktesløsheten og fortvilelsen som disse personene lever med hver eneste dag.

Har man en jobb og inntekt så tenker man at man i hvert fall har et godt utgangspunkt. Gjelden som allerede betjenes er dyr og virker ikke som det monner mye i lengden på den totale summen man skylder. Man slukker mange små branner, men det dukker hele tiden opp små slik at brannen er på vei til å ta over alt. De fleste drømmer om å kunne ta et stort lån og betale alt på en gang og dermed kunne ha en fast sum å betale per måned. Da ville man fått tilbake nattesøvnen og muligens endelig en følelse av kontroll igjen.

De aller fleste føler at dette er en ønskedrøm på lik linje som å vinne i lotto. Det er ingen som vil komme og plutselig redde en. Man kan ikke bytte bank for å få en ny lønnskonto engang. Bytte mobilabonnement eller simpelthen bare det å leie seg et lagerrom går ikke når man har gjeldsanmerkninger. Man får som svar «beklager, men vi kan dessverre ikke tilby deg denne tjenesten». Til slutt slutter man å søke og godtar at det er sånn man må leve. Hvordan få til refinansiering av gjeld med betalingsanmerkninger?

Kan man få refinansiering med betalingsanmerkninger?

Vi vet vi kan glemme å søke hos de store bankene. Dette er forsøkt tidligere og svarene har man allerede fått. Det er faktisk bedrifter og institusjoner som spesialiserer seg på å hjelpe mennesker som er i slike situasjoner. Og hvorfor ikke? Det er i hvert fall et stort marked for akkurat slik hjelp. Tar man kontakt og snakker med noen som jobber med dette så vil de kunne svare at de jobber med slike saker hver eneste dag. Det er faktisk mange som får hjelp og som får refinansiering til tross for at de har betalingsanmerkninger.

Frustrert mann

Så er spørsmålet hvor man starter og hvordan går man frem? Mange er i tillegg så langt nede i kjelleren og har mistet alt av håp. Det er skremmende å kanskje få en spire av håp hvis dette også viser seg å bli avslag.

Løsningen

For de med betalingsanmerkninger så bør man ha et boliglån. Løsningen vil være en refinansiering av boliglånet, og dermed kan mann innlemme forhåpentligvis det meste man har av annen gjeld i det nye boliglånet. Det kan hende at man tenker at dette har man jo forsøkt tidligere og banken sa nei.

De som jobber med slik refinansiering, gjør jobben for deg. Man trenger ikke ringen bankene selv. De ringer og får refinansiert slik at en ny bank overtar og innfrir det lånet man har. Siden man samtidig får et større lån enn man tidligere hadde kan man dermed betale all den tunge og vanskelige gjelden som tynger en ned.

refinansiering

Man sitter igjen med mer penger enn tidligere og har kun boliglånet å betale avdrag på hver måned.

Når man har fått et nytt boliglån hos en ny bank så kan man refinansiere den andre gjelden. Det som ofte refinansieres er forbrukslån og gjeld fra kredittkort. I tillegg har mange inkassosaker som ligger og dette kan også innlemmes i det nye boliglånet. For de som har gjeld som har ført til utlegg og trekk i lønnen så kan også dette bli ordnet og komme inn under det nye refinansierte lånet.

Hva kan man gjøre hvis gjelden er for stor i forhold til boligens verdi?

Er man i en slik situasjon hvor gjelden overstiger det man kan låne på boligen, så er fremdeles ikke alt håp ute. Hvis man tar kontakt med et firma som hjelper med refinansieringer og dette er ditt tilfelle, så kan man finne individuelle løsninger. Man for eksempel velge å innfri den gjelden man har betalingsanmerkninger på, i tillegg til å velge å innfri den gjelden som dyrest. Da ender man opp mye bedre enn man var til å begynne med.

  • Man får lavere månedlige kostnader.
  • >Og den totale gjelden får lavere rente og blir dermed enklere å betale ned.

I slike tilfeller så forsøker man å finne en måte å løse det ut fra den enkeltes situasjon. Man kan få med en medlånetager hvis man har noen som kan stille opp og hjelpe. En annen ting er at man kan ta ekstra sikkerhet i annen eiendom og det kan være en hytte eller kanskje foreldres bolig.

Bedre tider for de som trenger hjelp

Som nevnt ovenfor så kommer det noe godt ut fra gjeldsregistre og rekordhøye tall over mennesker som lever nedsunket i gjeld. Det har i hvert fall åpnet seg et stort marked for de som spesialiserer seg på å finne løsninger for de som føler at alt håp er ute. De som har dette som sitt daglige arbeid ser slike saker hver dag og man trenger ikke skjule noe.

Det er vanlig å skamme seg over sin egen situasjon, men disse har sett dette før. I tillegg tar de de vanskelige telefonene for deg. Man slipper å trygle og føle seg liten. Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkninger er mulig.

Kilder: