Har du enda ikke skaffet deg ditt første kredittkort? I så fall er det noe du bør gjøre snarest. For selv om de fleste nordmenn har et kredittkort i lommeboka, så vet de færreste om de mange moderne fordelene som ligger i et slikt kort. Det har gått fra å være et tilsynelatende vanlig kort der man kunne handle med bankens penger, til å forbli en bonusytelse av de sjeldne.

Men husk at kredittkort nødvendigvis ikke bare betyr besparelse av penger. For mange vil ordet være synonymt med dyr gjeld. Så lenge man bruker kortet på riktig måte, så koster det ingenting, og du vil faktisk tjene på å pensjonere bankkortet. Men hvis man blir litt for ivrig og handler for mer enn man egentlig har råd til, så får pipen en annen lyd. Vi skal derfor i denne artikkelen se nærmere på hvordan et kredittkort fungerer og hvilke fordeler det gir.

Hva er egentlig et kredittkort?

Et kredittkort er altså et lite plastkort som gir deg tilgang til penger du ikke har. Med andre ord er det snakk om kreditt, eller et lån om man vil se det på den måten. Du kan bruke kortet til å handle på nettet og i butikker, uten at du behøver å ha pengene på det aktuelle tidspunktet. Det er nemlig bankens penger du bruker, og de lar deg låne dem i håp om at du skal tilbakebetale den lånte summen med renter.

Det som er med kredittkort, er at man som regel kan bruke de i 45 til 50 dager uten å måtte betale ekstrakostnader som renter og gebyrer. De fleste kredittkort er helt gratis å bruke. Men når disse dagene er over, så begynner en (vanligvis) skyhøy rente å løpe. På mange kredittkort er renten hele 35%, så dersom man er litt ubetenksom og handler for mer enn man klarer å betale tilbake, så vil det i lengden bli svært dyrt. Det er nettopp derfor mange har såpass sterke assosiasjoner til kredittkort og gjeld.

Men et kredittkort er gull verdt for den som vet å bruke det. Som du kan lese mer om i neste avsnitt, så kan man faktisk spare en del penger på å begynne å handle med kredittkortet fremfor det tradisjonelle bankkortet. I dag finnes det også såpass mange tilbydere av kredittkort i Norge slik at konkurransen har blitt enormt stor, og derfor blir betingelsene stadig bedre for deg som kunde. Her gjelder det bare å velge riktig kort – noe som kan være vanskelig nok i seg selv.

Fordeler med kredittkort

Den største fordelen med et kredittkort er den umiddelbare tilgangen til penger, uansett når og hvor du måtte trenge det. Har du et slikt kort i bakhånd, så er det en super pengereserve dersom en økonomisk krise skulle oppstå. Dessuten er det svært gunstig å ha et slikt kort på ferie, ettersom man er beskyttet av et mer omfattende lovverk. Blir du svindlet på ferie, så er det banken som må erstatte tapet, og ikke du. Du slipper også at kontoen blir tappet mens dere befinner dere i et fremmed land, slik at du faktisk har penger til å overleve oppholdet.

kredittkort

Dessuten gir et kredittkort ulike forsikringer. Kjøper du en vare som du aldri får (over nettet), så behøver du heller ikke betale for den. Kredittkort har også ofte en reiseforsikring inkludert, som gjør at du kan spare flere tusenlapper i året på å si opp den forsikringen som du har hos banken. Enkelte kredittkort er også helt gebyrfrie, som også gjelder ved uttak i utenlandske minibanker, slik at reiseglade nordmenn alltid bør ha med seg et slikt kort når de ferierer utenlands.

En av de mest moderne fordelene med kredittkort, er at de kommer med et bonusprogram. Dette kalles for «cashback», og gir deg rett og slett penger tilbake når du handler. Enkelte kredittkort har en 1% bonus på alle kjøp du gjør – uansett bransje og butikk – mens andre igjen har en mer spesifisert bonus på for eksempel 4% på drivstoff hos Esso. Hvis man bruker kortet konsekvent, så vil en stor familie kunne spare ganske mange tusen på å benytte kredittkortet som betalingsmiddel fremfor et vanlig bankkort. Du kan også få spesielle tilbud og rabatter, så her er det bare å utnytte de fordelene som utnyttes kan.