Det første du må tenke på er – kan jeg ta dette lånet? For selv om banken innvilger søknaden din, er det du som kjenner økonomien din best. Bruk vår nye lånekalkulator og finn ut hvor mye et slikt forbrukslån vil påvirke privatøkonomien din. Husk; det er ingen skam å snu!

Videre er ærligheten mot banken en viktig faktor. Det er ikke noen vits i å lyve på deg for høy inntekt – det kommer til å bli avslørt, eller så vil det uansett å gå ut over betalingsevnen din. Hvis du skal søke om et lån i en fysisk bank vil de kanskje kreve dokumentasjon av deg (lønnsslipper osv.), men de fleste som søker om lån i dag bruker en ren internettbank, og da vil all data om deg hentes fra Skatteetaten.

Sammenlign flere aktører

Det dummeste du gjør er å kaste deg over det første, og tilsynelatende beste, forbrukslånet som dukker opp. Bruk litt tid på å sammenligne ulike tilbydere, så finner du et lån som passer deg. Renten er nøkkelen her, ettersom det er den som avgjør hvor dyrt lånet blir for deg i lengden. Vi kan fortelle at den kan være så lav som nærmere 10 prosent – eller strekke seg opp mot 30 prosent! Da trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne at tusenlappene flyger ut av vinduet.

Husk også at den renten som det blir reklamert for ikke nødvendigvis er den du blir tilbydd. Renten står nemlig i stil din inntekten din, så her vil det være individuelt. Husk også at det er mulig å forhandle hos renten, ved å for eksempel bruke argumenter om at en annen bank gir deg et bedre tilbud. Et smålån vil f.eks ha høyere rente enn et normalt lån.
Det finnes også flere tjenester som lar deg sende én og samme søknad til flere tilbydere. Mindre jobb og kanskje får du en gunstige avtale i retur.

Nedbetaling av gjeld

Hvis du ikke klarer å lage din egen nedbetalingsplan, så kommer banken helt sikkert til å hjelpe deg med dette. Husk å bruke tid på å finne ut hvor lang nedbetalingstid du egentlig trenger. Jo lengre tid du bruker, jo dyrere lånet, så for de fleste vil det lønne seg å betale ned så mye som økonomien din tåler.

Har du gammel gjeld bør du gjøre en seriøs vurdering på om du virkelig trenger dette lånet, eller søke om et forbrukslån hos en av bankene som tilbyr refinansiering. Jo flere kreditorer du betaler ned til, jo mer må du betale i rentekostnader. Derfor kan det lønne seg å samle all smågjelden under ett og samme tak, og dermed betale mindre i renter og gebyrer. Hvis du har mye uoppgjort gjeld er sjansen liten for at du får innvilget søknaden din dersom du søker om et «klassisk» forbrukslån, derfor må du se etter lånene merket med «refinansiering.